
Ruokintaa rakkaudesta - Jutta Kolehmainen kertoo ruokinnan hyödyistä ja kompastuskivistä
Ruokinta on yksi tärkeä osa hevosen hyvinvointia – näin sanoo hevostalousagrologi, hevosyrittäjä ja maanviljelijä Jutta Kolehmainen. Varsinais-Suomessa toimiva Jutta pyörittää kahta hevosalan yritystä: istuntaan painottuvaa pientä ratsastuskoulua sekä käytettyjen hevostarvikkeiden verkkokauppaa nimeltä Ihaastus, jonka kautta hän tarjoaa myös hevosten ruokintasuunnitelmia ja satulavuokrausta.
– Hevosten ruokinta on aina ollut minulle intohimon kohde. Se ei ole pelkästään teoriaa, vaan elävää arkea, käytännön ratkaisuja ja hevosen kokonaisvaltaista hyvinvointia, Jutta kertoo.
Hevosten kanssa Jutta on toiminut yrittäjänä jo vuodesta 2006 ja ruokinnan maailmaan hän sukelsi syvemmin jo 2000-luvun alussa agrologiopintojensa myötä. Vuosien varrella opit ovat karttuneet lisäkoulutusten, tutkimusten ja ennen kaikkea omien hevosten kautta.
– Omien hevosten kanssa on tullut kohdattua niin suolistovaivoja, lihavuusongelmia kuin allergioitakin. Siksi osaan suhtautua asiakkaiden haasteisiin empaattisesti ja käytännönläheisesti. En tarjoa pelkkää teoriaa, vaan myös tukea ja ratkaisuja.
Yksilöllisyys edellä – ruokintasuunnitelma juuri Sinun hevosellesi
Jutan tekemät ruokintasuunnitelmat ovat aina yksilöllisiä. Ne pohjautuvat kattavaan alkuselvitykseen, jossa huomioidaan hevosen ikä, sukupuoli, liikunnan määrä, elinolosuhteet, terveydentila, mahdolliset lääkitykset, käytössä olevat rehut ja ennen kaikkea analysoitu karkearehu.
– Karkearehu on ruokinnan kulmakivi. Jos sitä ei tunne, suunnitelma on arvailua. Kyselen tarvittaessa lisätietoja prosessin aikana, jotta lopputulos on toteuttamiskelpoinen ja palvelee juuri kyseistä hevosta, Jutta painottaa.
Asiakkaista suuri osa on suolistovaivaisia, laihdutettavia tai harrastehevosia, joilla on useita haasteita: allergioita, kaviokuumetaustaa, ylipainoa. Ylipaino onkin yksi Jutan huolista.
– Lihavuus on lisääntynyt ja se usein naamioituu "pyöreydeksi" tai "lihaksikkuudeksi", vaikka kyse on rasvasta. Hevonen ei ole sohvatyyny, vaan sen kuuluu liikkua. Rakkaudella ei pidä ruokkia rikki.

Hevonen ei ole sohvatyyny, vaan sen kuuluu liikkua. Rakkaudella ei pidä ruokkia rikki.
Ruokinta voi olla ratkaisu tai ainakin avain parempaan
Ruokinnan muuttaminen tuo usein selviä tuloksia. Jutan suunnitelmien avulla moni suolistovaivainen hevonen on palannut harrastus- tai jopa kilpakäyttöön. Myös ylipainoiset hevoset ovat saaneet elämänhalunsa takaisin, kun liikkuminen helpottuu ja koko olemus kevenee.
– Tällä hetkellä minulla on hoidossa kaksi kaviokuumetaustaista ponia, jotka ovat jo vuosia olleet oireettomia ruokinnan ansiosta. Ne ovat hyväntuulisia ja hyväkuntoisia eli juuri sellaisia kuin ponien kuuluu olla, Jutta iloitsee.
Ruokintasuunnitelmaa kannattaa päivittää, kun karkearehu vaihtuu, hevosen terveydentila muuttuu, liikunta lisääntyy tai vähenee, omistaja vaihtuu tai hevonen kasvaa. Myös siitostammat ja vanhukset hyötyvät säännöllisestä tarkistuksesta.
Trendit ja sudenkuopat rehubisneksessä
Viime vuosina rehumarkkina on kasvanut räjähdysmäisesti. Tarjolla on purkkia ja pussia joka lähtöön, mikä on sekä siunaus, että kirous.
– On hienoa, että suolisto-ongelmaisille on enemmän vaihtoehtoja. Mutta välillä tulee vastaan hevosia, joille syötetään 20 eri valmistetta tietämättä, mitä niillä yritetään korjata. Kannattaa aina kysyä: mihin tämä rehu on tarkoitettu, onko se tarpeellinen, ja miten hevosen elimistö sen hyödyntää?
Yleisimmät ruokintavirheet Jutan mukaan ovat:
Hevosen työmäärän yliarviointi
Ylipainon tunnistamatta jättäminen
Epäsopivien kivennäisten käyttö
Rehujen ostaminen suositusten perusteella ilman ymmärrystä sisällöstä
Kohti tasapainoista ruokintaa – maltilla ja tiedolla
Suolistosairauksien määrä kasvaa ja tietoisuus kivusta lisääntyy. Moni hevonen, jonka ruokintaa lähdetään korjaamaan, on jo tutkittu eläinlääkärin toimesta.
– Hevonen on kokonaisuus, ja ruokinta on suuri osa sen hyvinvointia. Tärkeintä on pysähtyä hetkeksi, katsoa faktoja ja miettiä mitä oikeasti tarvitaan.
Jutan vinkki hevosenomistajille onkin, että jos on haasteita hevosen ruokinnassa, oli kyse esimerkiksi painonhallinnasta tai suolisto-ongelmista, ota korsirehusta analyysi ja lähde muokkaamaan ruokintaa. Maksullisia ja maksuttomia ruokintalaskentapohjia löytyy kyllä. Mutta jos hevosesi voi hyvin, Jutta korostaa, että ei lähdetä myöskään turhaan korjaamaan ehjää.
– Jos hevosesi voi hyvin, karva kiiltää, se liikkuu mielellään ja on sopivassa lihavuuskunnossa, älä muuta mitään! If it's not broken, don't try to fix it!

Ihaastus vaikuttaa Varsinais-Suomen alueella, mutta esimerkiksi ruokintasuunnitelmia on mahdollista saada paikkakunnasta riippumatta. Lisätietoja löydät osoitteesta: www.toisenkavionkauppa.fi
Teksti: Nette Hursti
Kuvat: [Jutta Kolehmaisen kuva-arkisto]